Wat is een VPN?

Wat is een VPN?

Wat is een VPN?

 

Ik weet zeker dat jij wel eens gehoord van de afkorting VPN. Dat staat voor Virtueel Privaat Netwerk en geeft jou meer online privacy. Met andere woorden, een VPN maakt het internet meer zoals het zou moeten zijn: vrij, open en meer privé.
Maar hoe werkt het? Laten we in dit artikel uitzoeken!

was it VPN

Hoe werkt een VPN?

Stel je voor dat je op je computer of telefoon zit en een website als youtube wilt bezoeken. Je typt een domeinnaam in, daarmee verbind je met een server van een website. Het probleem daarmee is dat voor die verbinding je ook informatie zoals je IP verstuurd die eenvoudig terug te herleiden is naar jou. Bovendien al je gegevens die je naar de server verzendt niet echt beveiligd is en kan makkelijk gehackt worden.
Wat een VPN doet, is al je internetverkeer via een beveiligde tunnel naar een VPN server herleiden, die kan in een andere stad of zelfs land staan. Deze server maakt namens je verbinding met internet en stuurt jouw informatie naar de website.

Wat is een VPN?

Alle data in die tunnel is encrypted en voor niemand in te zien. Zelfs je internet provider kan niet meer zien welke websites je wel en niet bezoekt of welke informatie je deelt. En toch, als iemand jouw gegevens ontvangt, kunnen ze deze niet lezen.
Het voordeel hiervan is niet alleen dat je persoonlijke data veiliger is, maar ook jouw locatie maskeert door het internet te laten denken dat je je bevindt waar de server is, in plaats van jou eigenlijke huis.

Wie gebruiken VPN’s?

Oorspronkelijk zijn VPN netwerken ontwikkeld voor bedrijven en overheden die hun dataverkeer over het internet wilden beveiligen tegen hackers op private en openbare netwerken.
Tegenwoordig wordt VPN door iedereen gebruikt. Daarmee krijg je dezelfde beveiliging als grote bedrijven en bescherm je je privacy.
Elke week horen wij verhalen over hoe iemands wachtwoorden werden gehackt, identiteit werd gestolen, hun privacy werd misbruikt of privé-informatie was gelekt. Het werd belangrijker om onze computers dan deuren op slot te doen en zo onself te beschermen tegen hackers.

Wat zijn de voordelen van een VNP?

1. VPN geeft veilige toegang tot openbare „Wi-Fi“ netwerken

Veel mensen realiseren zich niet hoe onbeveiligd een openbaar netwerk is en hoe gemakkelijk het is om op onze computers en telefoons te snuffelen via een openbaar W-Fi netwerk.
Veel mensen realiseren zich niet hoe onbeveiligd een openbaar netwerk is en hoe gemakkelijk het is om op onze computers en telefoons te snuffelen via een openbaar W-Fi netwerk.
Als je gebruik maakt van een VPN kun je veilig surfen via het internet in je favoriete cafe, winkelcentrum of vliegveld.

2. VPN verbergt je gedrag voor internetprovider, werkgever en overheden

VPN is ook handig voor andere veiligheidsfuncties. Met een VPN kun je je surfgedrag verbergen voor je internetprovider, overheden maar ook bijvoorbeeld voor je werkgever als je in deze coronatijden een laptop van je werk gebruikt.

3. Sommige VPN’s bieden bescherming tegen advertenties, tracking en malware

De websites die je bezoekt kunnen ook informatie verzamelen over hun gebruikers, dit om bijvoorbeeld beter kunnen adverteren. Meestal is dit geen probleem, maar als je je identiteit en privacy wilt beschermen dan hebben de meeste VPN’s ook blokkade mogelijkheden tegen malware, tracking en advertenties.
Hetzelfde geldt voor je internetgedrag. In veel gevallen kan een overheid informatie van websites opvragen, en de vermelde IP-adressen gebruiken om je adres te vinden.
Maar met een VPN bereikt hun informatie alleen de VPN-server. Ze kunnen niet traceren naar jouw oorspronkelijke IP-adres.
Veel VPN’s hebben een No Logs beleid, wat betekent dat ze niet registreren welke websites je bezoek. Dus als de overheid de VPN-provider logboeken aanvraagt, jouw informatie zal er niet zijn.

4. Betrouwbare VPN-providers bieden toegang to Amerikaanse Netflix en andere geblokkeerde content

Je kan een VPN ook gebruiken om toegang te krijgen tot geo-geblokkeerde content. Veel videostreaming services zoals Netflix, BBC Iplayer of Amazon Prime beperken inhoud op basis van geografische locaties. Als je verbinding maakt met een specifieke VPN-server, bijvoorbeeld een server in Amerika, denkt internet dat je je in Amerika bevindt. Hierdoor kijk je zonder problemen Amerikaanse Netflix, die veel grotere aanbod van films en TV series heeft.

5. Met VPN kun je internetcensuur en bedrijfsfirewalls omzeilen

Met VPN kunje ook strikte internetcensuur of regionale beperkingen op websites en online diensten te omzeilen. Soomige landen, zoals China, blokkeren de toegang tot Facebook, Youtube, Google of VoiP diensten zoals Skype. Sommige TOP VPN providers zoals NordVPN, Surfshark en anderen helpen je om deze Firewalls te omzeilen.

6. VPN bespaart geld

VPN bespaart geldHet veranderen van je virtuele locatie kan ook handig zijn bij het boeken van een hotel of vlucht. Onderzoekers hebben aangetoond dat je hotelprijzen en vluchtprijzen kunnen variëren afhankelijk van de locatie vanwaar je een website bezoekt. Hetzelfde geldt als je online games of software koopt. Je kan met een VPN dus veel geld besparen!

7. Met VPN kun je torrents anoniem downloaden

VPN torrents downloaden Ook kan een VPN handig zijn als je annoniem torrents wil downloaden. Het gebruik van een VPN betekend dat je torrentverkeer niet naar jou terug is te leiden.

Hoe gebruik je een VPN?

Het goede nieuws is dat een VPN eenvoudig te installeren is en makkelijk te gebruiken is. Zelfs als je geen technische achtergrond heeft, zal je begrijpen hoe het werkt.
Je kan VPN app net zo eenvoudig downloaden en installeren als elke andere app voor jouw computer of mobiele apparaat.
Als je een account hebt, kun je vaak met 1x klik op een serverlocatie, verbinden met een VPN dienst!

Waarom zou je geen VPN gebruiken?

Waarom geen VPN Dus laten we eens stoppen om te kijken naar de redenen waarom we geen VPN zouden moeten gebruiken.
Sommige mensen gebruiken liever geen VPN omdat ze bang zijn voor snelheidsverlies.
Wanneer je data encrypt en jouw internetverkeer retourneert, is er geen manier om snelheidsverlies te omzeilen. Bij mindere VPN providers kun je wel tot 50% van je snelheid verliezen. Maar bij de TOP VPN-prodivers zoals Surfshark, NordVPN of Cyberghost is dat zelden meer dan 10% snelheidsverlies.
Daarnaast kost een VPN geld. Je kan natuurlijk een gratis VPN krijgen, maar bij de Gratis VPN providers zijn er een aantal providers die toch je data doorverkopen, of veel advertenties tonen, wat je niet echt wil. In de meeste gevallen hebben gratis VPN’s ook een maandelijkse datalimiet, toegang tot slechts een paar servers en de mogelijkheid alleen met 1 apparaat te verbinden. Vaak zijn deze servers zwaar belast, wat resulteert in aangetaste internetsnelheden. Om deze reden loont het meer om een VPN te kopen.
VPN’s zijn tegenwoordig niet zo duur meer. Voor de kosten van een cappuccino per heb je de privacyvoordelen van een van de TOP VPN’s.

Conclusie

Nu dat je weet hoe een VPN werkt, is er geen reden om direct te starten met het gebruiken van een VPN. En als je een VPN kiest, kies dan voor een provider die betrouwbaar is.
Onder deze artikel vind je artikel met Top 5 beste VPNs van 2021. En als je vragen hebt over VPN laat die dan achter in de reacties onder deze artikel.
Stay safe Online!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 | VPNConsult

Lifetime GooseVPN deal: € 139-

Promo Code: Niet nodig

BEZOEK GOOSEVPN

50% korting voor TorGuard 2-jarig abonnement

Promo Code:

BEZOEK TORGUARD

20% korting voor Windscribe 1-jarig abonnement

Promo Code:

BEZOEK WINDSCRIBE

TorGuard Promo Code

Kopieer de Promo Code:

KOOP TORGUARD

Windscribe Promo Code

Kopieer de Promo Code:

KOOP WINDSCIRBE

Your compare list

Compare
Alles verwijderen
Vergelijken
0