VPN Protocollen: wat zijn de verschillen?

VPN Protocollen: wat zijn de verschillen?

Verschillen tussen VPN protocollen

Wat zijn de VPN-protocollen? Wat zijn verschillen tussen ze en welke is het beste voor jou? In dit artikel gaan we uitleggen welk protocol je moet kiezen onder elke omstandigheid. Dat wil je natuurlijk niet missen.

Wat is een VPN-protocol?

Voordat wij de verschillen tussen elk protocol gaan noemen, is het erg belangrijk om te begrijpen wat ze zijn.
Protocollen zijn het hart van elke VPN, want ze zorgen ervoor dat een VPN snel en stabiel is, en het belangrijkste is dat ze de gegevensstroom van jouw apparaat naar een VPN-server en terug beveiligen.
Sommige protocollen zijn beter voor bepaalde apparaten, terwijl andere geschikt zijn voor specifieke situaties.
Maar zelfs als je geen idee hebt van protocollen hoef je je daar geen zorgen over te maken. Veel VPN’s hebben in hun apps een automatische selectie als standaard optie wat betekent dat de app automatisch het beste protocol voor je gaat selecteren. Hoe simpel is dat!
Bij de meeste VPN’s kun je tegenwoordig ook zelf een VPN-protocol kiezen. Deze opties vind je bij app instellingen. Als je problemen hebt met snelheid of verbinding, zou het wijzigen van het VPN-protocol een oplossing kunnen zijn.
Elk VPN-protocol betekent verschillende niveau van beveiliging, snelheid en stabiliteit van een VPN-service.
Dus, laten we eens kijken naar de meest populaire VPN-protocollen, zoals OpenVPN, IKEv2, WireGuard, Shadowsocks, PPTP en L2TP/IPSec-protocollen.

vpn protocollen vergeleken

OpenVPN

Als je zou vragen welke VPN-protocol het meest populaire is, dan is het zeker OpenVPN-protocol. Dit protocol staat bekend om zijn hoge veiligheid en betrouwbaarheid. Het enige nadeel is dat het een beetje langzamer is dan de andere protocollen.
Als je wil verbinden met een VPN-server die ver weg van jouw locatie is, dan zal OpenVPN ook een goede keuze zijn. Deze VPN wordt ook vaak gebruikt onder desktopgebruikers, maar het is waarschijnlijk niet de beste keuze als je een ouder apparaat hebt.
Het OpenVPN-protocol kan ook worden gebruikt op zowel TCP- als UDP-poorten. Open VPN UDP-protocol is beter voor activiteiten waarbij rauwe snelheid nodig is, zoals streamen, videobellen, live-uitzendingen of games.
Als je echter een stabielere en veiligere optie wilt, gebruikt u het OpenVPN TCP-protocol. Het is beter voor ononderbroken surfen op het web of torrenten.

OpenVPN voor- en nadelen
Sterke encryptie en beveiliging
Betrouwbare verbinding
Geschikt voor verre locaties
Lagere snelheid dan bij andere VPNs
Niet de beste keuze voor oude apparaten

IKEv2

De volgende in de rij is het Internet Key Exchange Protocol versie 2, of in het kort IKEv2-protocol genoemd. Dit protocol is snel en heeft de mogelijkheid om automatisch opnieuw verbinding te maken in het geval van een verbroken verbinding. Daarom is deze VPN is heel geschikt als je vaak tussen Wi-Fi en een mobiel netwerk wisselt.
IKEv2-protocol wordt meestal gecombineerd met het IPSec-authenticatieprotocol om codering te implementeren met behulp van eersteklas cryptografische algoritmen en sleutels.
Dit protocol werkt het beste wanneer je verbinding maakt met een VPN-server die zich in de buurt van jouw werkelijke locatie bevindt. Ook is het een goede optie als je telefoon of tablet gebruikt, of je een ouder apparaat.
In feite gebruiken de meeste VPN-apps voor macOS en iOS het IKEv2-protocol als standaard.
Maar al met al is het IKEv2-protocol misschien niet het beste protocol van allemaal, het is een wat verouderd protocol maar het is zeker een betrouwbaar protocol.

IKEv2 voor- en nadelen
Hoge snelheid
Sterke encryptie
Kan snel verloren verbindingen herstellen
Werkt het beste in de buurt van jouw locatie
Goede optie voor telefoons, tablets en oude apparaten
Kan gemakkelijk worden geblokkeerd door firewalls

PPTP-protocol

Verder het Point-to-Point protocol, kortweg – PPTP protocol. Deze protocol is een van de eerste coderingsprotocollen die is ontstaan en is nu bijzonder onveilig.
Helaas heeft de NSA dit protocol gehackt, waardoor het niet langer veilig is. Als je jouw privacy waardeert, moet je dit protocol niet vertrouwen of gebruiken. Ook firewalls die VPN-verkeer proberen te blokkeren, herkennen PPTP gemakkelijk.
Het enige voordelen van dit protocol is dat het snel is en met alle besturingssystemen werkt.

PPTP voor- en nadelen
Heel snel
Werk met alle besturingssystemen
Zwakke encryptie
Geblokkeerd door firewalls
Gekraakt door de NSA

L2TP/IPSec

De volgende protocol die ik wil bespreken is L2TP-protocol, de afkorting staat voor Layer 2 Tunneling Protocol. L2TP-protocol versleutelt zelf geen internetverkeer en wordt om deze reden altijd gebruikt met IPSec voor gegevensversleuteling. Samen gebruikt, zijn deze protocollen veiliger dan het PPTP-protocol, maar desondanks is dit protocol meer geschikt om je anoniem te houden dan om je verbinding te beveiligen je.
In vergelijking met andere protocollen is het L2TP/IPSec-protocol langzamer dan het OpenVPN-protocol, maar het wordt door de meeste besturingssystemen ondersteund.
Een ander nadeel van L2TP/IPSec is dat firewalls deze verbinding soms blokkeren. L2TP gebruikt de UDP 500-poort en sommige leveranciers en bedrijven blokkeren deze poort.

L2TP/ IPSec voor- en nadelen
Veiliger dan het PPTP-protocol
Ondersteund door de meeste besturingssystemen
Slechts matig beveiligd
Langzamer dan OpenVPN protocol
Heeft problemen met firewalls

Shadowsocks

Het Shadowsocks-protocol is gebaseerd op het SOCKS5-proxyprotocol voor het routeren van jouw verkeer via een proxy. Met dit protocol kun je je VPN gebruik onzichtbaar maken voor jouw internetprovider of lokale overheid. Het Shadowsocks-protocol werkt het beste wanneer je verbinding maakt vanuit censuur sterke landen, zoals China, de Verenigde Arabische Emiraten, Iraak, Rusland of Turkije.
Shadowsocks is ook handig te gebruiken als je verbinding maakt vanaf een plaats met beperkte netwerken, zoals bedrijven, scholen, universiteiten of hotels. Met Shadowsocks is het bijna onmogelijk om VPN te detecteren of blokkeren.
Als je VPN alleen wilt gebruiken voor het streamen van applicaties, en films wilt kijken op je mobiele apparaat, Android TV box of Firestick, dan kan het Shadowsocks protocol ook een goede keuze voor je zijn.
Het nadeel van het Shadowsocks-protocol is dat het alleen jouw browserverkeer beschermt. En niet heel snel is.

Shadowsocks voor- en nadelen
Geschikt in zwaar gecensureerde landen, zoals China
Goed om firewalls te omzeilen
Sterke beveiliging
Beschermt alleen jouw browserverkeer
Niet heel snel

WireGuard

En nog een protocol: het WireGuard-protocol. Het is een nieuw protocol dat oorspronkelijk is ontworpen voor snelheid. Dit protocol is nog in ontwikkelingsfase, dus wordt constant verbeterd.
WireGuard-protocol onderscheidt zich met vele malen efficiëntere code in vergelijking met andere VPN-protocollen, waardoor het veel eenvoudiger, sneller, efficiënter en gebruiksvriendelijker is. Het protocol werkt prima op verschillende apparaten, vooral op mobiele telefoons. Het is beter voor de levensduur van jouw batterij en het beschermt je zelfs wanneer je schakelt tussen mobiele data en Wi-Fi.

WireGuard voor- en nadelen
Extreem snel
Bestaat uit slechts 4000 regels code (OpenVPN – 400k coderegels)
Vooral goed voor telefoons
Weinig energiegebruik
Nog in de ontwikkelingsfase

Samenvatting

Dus al met al, welke VPN protocol is het beste keuze voor jou?
Als je een hoge snelheid hebt nodig, dan kies WireGuard of IKEv2 protocol. WireGuard protocol is het meest geschikt voor mobile toestellen.
Als je wil VPN gebruiken voor streaming of gamen, dan gaat OpenVPN UDP de beste keuze zijn.
Maar als je een ononderbroken VPN-verbinding nodig hebt dan ga voor het OpenVPN TCP protocol. In dat geval deze protocol is het meest geschikt.
Als je in cenzuur sterk land bent zoals China of Verenigde Arabische Emiraten die VPN blokkeert, of wil je misschien bedrijfsfirewalls te omzeilen dan kijk of je VPN het Shadowsocks protocol heeft. Maar houd er rekening mee dat dit protocol alleen jouw browse-activiteit gaat beschermen.
Indien je een ouder apparaat gebruikt, kies dan het IKEv2-protocol.
En last but not the least, als er een mogelijkheid is om PPTP en L2TP/IPSec protocollen te gebruiken kies dan een ander protocol. Deze twee protocollen zijn niet echt het meest veilige protocollen en kun je beter vermijden.

Het beste voor:
Hoge snelheid IKEv2, WireGuard
Streamen OpenVPN UDP
Gamen OpenVPN UDP
Torrenten OpenVPN TCP
In cenzuur sterke landen Shadowsocks
Oude apparaten IKEv2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 | VPNConsult

Lifetime GooseVPN deal: € 139-

Promo Code: Niet nodig

BEZOEK GOOSEVPN

50% korting voor TorGuard 2-jarig abonnement

Promo Code:

BEZOEK TORGUARD

20% korting voor Windscribe 1-jarig abonnement

Promo Code:

BEZOEK WINDSCRIBE

TorGuard Promo Code

Kopieer de Promo Code:

KOOP TORGUARD

Windscribe Promo Code

Kopieer de Promo Code:

KOOP WINDSCIRBE

Your compare list

Compare
Alles verwijderen
Vergelijken
0