Is VPN illegaal of legaal in Nederland en andere landen?

Is VPN illegaal of legaal in Nederland en andere landen?

Is VPN illegaal of legaal?

Veel mensen vragen zich af, is het gebruik van een VPN echt illegaal?
Is het kijken van Amerikaanse Netflix en andere geblokkeerde streaming diensten met behulp van VPN is illegaal? Is het downloaden van torrents op bijvoorbeeld ThePirateBay met behulp van VPN illegaal? Al deze vragen gaan we beantwoorden in dit artikel.

1. Is VPN legaal in Nederland?

Dus is het gebruik van VPN in Nederland wettelijk legaal? Het antwoord is: JA. In Nederland, EU-landen, De Verenigde Staten en veel andere landen is het gebruik van VPN is legaal. Er overtreedt op dit moment geen enkele wet mee in Nederland die VPN zou verbieden. Dus mag je een VPN gebruiken.
VPN wordt wereldwijd gebruikt niet alleen door miljoen gebruikers, maar ook door bedrijven, internationale samenwerkingen en zelfs overheidsorganisaties om hun gevoelige gegevens of intellectueel eigendom te beschermen.
Maar je moet rekening mee houden dat als je iets illegaals op internet doet tijdens gebruik van VPN, dat jouw activiteiten illegaal blijven. Bijvoorbeeld, als je drugs verkoopt of wapens handelt en probeert je illegale activiteiten te verbergen.

Is een VPN illegaal

2. Is het legaal om met een VPN streaming diensten te bekijken?

Het mooie van VPN is dat het heel veel mogelijkheden biedt, en de meesten zijn legaal. Met behulp van VPN kun je ook geografische blokkades omzeilen en zo toegang krijgen tot websites die normaal in jouw land zou niet beschikbaar zijn. Heel veel mensen gebruiken VPN om toegang te krijgen tot Amerikaanse Netflix, Hulu of bijvoorbeeld BBC iPlayer, die is normaal bedoeld alleen voor het Britse. Veel Nederlandse mensen gebruiken VPN ook om Nederlandse TV kanalen te kijken, op vakantie, als ze ver weg op reis zijn of als ze in het buitenland wonen.
NetflixDit soort activiteiten zijn niet volledig illegaal. Het gebruik van VPN is niet verboden. Als je de Amerikaanse Netflix kijkt via een VPN heb je op dit moment geen kans op een boete. Toch, juridisch gezien, in de Netflix contractvoorwaarden staat dat je Netflix mag bekijken in het land waar je account hebt geopend en alleen op geografische locaties waar ze hun dienst aanbieden”. Dus, in zijn algemeenheid Netflix heeft recht om jou als klant te weigeren. Ze kunnen het contract opzeggen, maar in de praktijk gebeurt dat niet.
Het enige wat ze doen is dat ze continu proberen de IP-adressen van VPN-diensten servers te blokkeren. Gratis VPN-servers zijn vaak snel verbannen door de streaming-providers. Om deze blokkades te omzeilen moet je kiezen voor een betaalde, goede en betrouwbare VPN, zoals NordVPN of CyberGhost VPN.

3. Is het legaal om met een VPN torrents te downloaden?

anoniem torrents downloaden met een VPNDe andere vraag die veel mensen vaak stellen: is het legaal om met een VPN torrents te downloaden? Het downloaden van bestanden en torrents, zelfs als je gebruikt maakt van een VPN is niet illegaal, maar het downloaden van auteursrechtelijk beschermde bestanden is illegaal. Veel online uploaders uploaden echter illegale kopieën van bestanden, er kunnen zelfs sancties gelden voor het illegaal downloaden van bestanden. Om deze reden raden we je aan ervoor te zorgen dat je geen illegale torrents downloadt.
Toch in de praktijk, organisaties die copy right van artiesten verdedigt is in praktijk nog niet gelukt om privé downloaders te vervolgen in Nederland. Toch zijn ze er wel in geslaagd dat bijvoorbeeld thePirateBay geblokkeerd is op het gewone internet in Nederland, tenzij je een VPN gebruikt.

4. In welke landen zijn VPN’s verboden?

VPN illegaalAls je niet in Nederland of andere EU-landen woont moet weten dat er ook landen zijn, zoals Rusland, Wit- Rusland, Irak, of Noord-Korea, waar het gebruik van VPN verboden is. Dit zijn landen met meestal sterke censuur regels hebben en waar de overheid een grote rol wilt hebben in welke informatie hun bewoners kunnen zien.
In sommige landen landen, zoals de Verenigde Arabische Emiraten kun je niet alleen een geldboete maar ook zelfs gevangenisstraf krijgen voor het gebruik van een VPN.
Er zijn ook landen die VPN’s niet verbieden maar gewoon actief blokkeren door firewall te gebruiken. Landen waar het moeilijk kan zijn om een VPN te gebruiken, zoals China, Iran, Turkije, Oeganda en Egypte.

Standaard blokkeren de landen VPN protocollen, waardoor veel VPN’s in die landen niet werken. Maar sommige TOP VPN’s zoals NordVPN of Surfshark VPN kunnen toch dit soort blokkades omzeilen. Deze VPN’s maken het moeilijk om een VPN verbinding te detecteren door het VPN verkeer laten lijken op gewoon internetverkeer.
Deze VPN’s kunnen niet alleen staats-firewalls omzeilen, maar hebben ook een strikt geen logs beleid, zijn gevestigd in privacy vriendelijke locaties, zoals Panama of de Britse Maagdeneilanden, en daarboven gebruiken deze VPN’s een 100% schijfloos servernetwerk en maken ze je online activiteit moeilijker navolgbaar.

Land Regels
China VPN’s zijn legaal in China. Ze worden wel geblokkeerd door de grote firewall van China. Er zijn wel VPN’s toegestaan die ook niet geblokkeerd worden. Maar die hebben allemaal een licentie van de overheid en kun je dus niet als veilig beschouwen om je privacy te beschermen.
Egypte In Egypte worden verschillende VPN protocollen actief geblokkeerd en is het gebruik verboden. Met een Premium VPN Provider kun je de blokkades op VPN protocollen omzeilen.
Irak Irak heeft een volledige ban op VPN-verbindingen en social media platforms om op deze manier ISIS te bestrijden.
Iran In Iran is het gebruik en het promoten van VPN’s streng verboden en staan er zelfs gevangeniistraffen op. Alleen VPN’s met toestemming van de overheid mogen er opereren maar geven ook geen vrije toegang tot westerse sites zoals YouTube of Facebook.
Noord-Korea Noord-Korea staat bekend om zijn hevige censuur. Bewoners kunnen nauwelijks gebruikmaken van het reguliere internet. VPN’s zijn verboden, maar doordat Noord Korea zo sterk is afgesloten van de rest van de wereld, weten we niet wat de consequenties van VPN-gebruik in dit land zijn.
Oeganda Oeganda kent een belasting op het gebruik van Sociale media. Om die belasting te omzeilen zijn veel mensen VPN’s gaan gebruiken, daarom heeft ook daar de overheid VPN’s verboden.
Oman Gebruik van VPN’s is illegaal voor alle burgers, maar instanties kunnen met een licentie legaal gebruik van een VPN te maken. Alleen VPN-verbindingen die door de overheid goedgekeurd zijn, mogen dan worden gebruikt.
Rusland VPN-providers mogen hun services alleen aan de Russische bevolking aanbieden wanneer zij de gegevens van hun gebruikers met de overheid delen. In Rusland worden veel websites geblokkeerd.
Syrië VPN-gebruik in Syrië is in principe toegestaan. Sinds 2011 worden VPN-verbindingen echter geblokkeerd door VPN-protocollen aan te vallen. Hoe succesvol deze pogingen zijn, is niet geheel duidelijk.
Turkije Het is legaal om een VPN te gebruiken in Turkije, maar om het gebruik van sociale media te beteugelen, heeft de Turkse overheid verschillende websites geblokkeerd, waaronder diegene die VPN-diensten aanbieden.
Turkmenistan In Turkmenistan is een internetprovider met een monopolie. Die is in handen van de overheid. en blokkeert een flink aantal websites en VPN providers.
De Verenigde Arabische Emiraten In de VAE kunnen alleen overheidsinstellingen, bedrijven en officiele instanties gebruik maken van VPN technologie. Voor burgers die er gebruik van maken dreigen boetes van duizenden euro’s of zelfs gevangenisstraffen.
Wit-Rusland Wit-Rusland heeft Tor- en VPN-services verboden. In het land mag je nu helemaal geen gebruik meer maken van anonimiserende netwerken of verbindingen. ISP’s zijn verplicht om de dagelijkse lijst met verboden diensten te raadplegen die door het bureau is gepubliceerd.
Regels
China
VPN’s zijn legaal in China. Ze worden wel geblokkeerd door de grote firewall van China. Er zijn wel VPN’s toegestaan die ook niet geblokkeerd worden. Maar die hebben allemaal een licentie van de overheid en kun je dus niet als veilig beschouwen om je privacy te beschermen.
Egypte
In Egypte worden verschillende VPN protocollen actief geblokkeerd en is het gebruik verboden. Met een Premium VPN Provider kun je de blokkades op VPN protocollen omzeilen.
Irak
Irak heeft een volledige ban op VPN-verbindingen en social media platforms om op deze manier ISIS te bestrijden.
Iran
In Iran is het gebruik en het promoten van VPN’s streng verboden en staan er zelfs gevangeniistraffen op. Alleen VPN’s met toestemming van de overheid mogen er opereren maar geven ook geen vrije toegang tot westerse sites zoals YouTube of Facebook.
Noord-Korea
Noord-Korea staat bekend om zijn hevige censuur. Bewoners kunnen nauwelijks gebruikmaken van het reguliere internet. VPN’s zijn verboden, maar doordat Noord Korea zo sterk is afgesloten van de rest van de wereld, weten we niet wat de consequenties van VPN-gebruik in dit land zijn.
Oeganda
Oeganda kent een belasting op het gebruik van Sociale media. Om die belasting te omzeilen zijn veel mensen VPN’s gaan gebruiken, daarom heeft ook daar de overheid VPN’s verboden.
Oman
Gebruik van VPN’s is illegaal voor alle burgers, maar instanties kunnen met een licentie legaal gebruik van een VPN te maken. Alleen VPN-verbindingen die door de overheid goedgekeurd zijn, mogen dan worden gebruikt.
Rusland
VPN-providers mogen hun services alleen aan de Russische bevolking aanbieden wanneer zij de gegevens van hun gebruikers met de overheid delen. In Rusland worden veel websites geblokkeerd.
Syrië
VPN-gebruik in Syrië is in principe toegestaan. Sinds 2011 worden VPN-verbindingen echter geblokkeerd door VPN-protocollen aan te vallen. Hoe succesvol deze pogingen zijn, is niet geheel duidelijk.
Turkije
Het is legaal om een VPN te gebruiken in Turkije, maar om het gebruik van sociale media te beteugelen, heeft de Turkse overheid verschillende websites geblokkeerd, waaronder diegene die VPN-diensten aanbieden.
Turkmenistan
In Turkmenistan is een internetprovider met een monopolie. Die is in handen van de overheid. en blokkeert een flink aantal websites en VPN providers.
De Verenigde Arabische Emiraten
In de VAE kunnen alleen overheidsinstellingen, bedrijven en officiele instanties gebruik maken van VPN technologie. Voor burgers die er gebruik van maken dreigen boetes van duizenden euro’s of zelfs gevangenisstraffen.
Wit-Rusland
Wit-Rusland heeft Tor- en VPN-services verboden. In het land mag je nu helemaal geen gebruik meer maken van anonimiserende netwerken of verbindingen. ISP’s zijn verplicht om de dagelijkse lijst met verboden diensten te raadplegen die door het bureau is gepubliceerd.

 Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 | VPNConsult

Lifetime GooseVPN deal: € 139-

Promo Code: Niet nodig

BEZOEK GOOSEVPN

50% korting voor TorGuard 2-jarig abonnement

Promo Code:

BEZOEK TORGUARD

20% korting voor Windscribe 1-jarig abonnement

Promo Code:

BEZOEK WINDSCRIBE

TorGuard Promo Code

Kopieer de Promo Code:

KOOP TORGUARD

Windscribe Promo Code

Kopieer de Promo Code:

KOOP WINDSCIRBE

Your compare list

Compare
Alles verwijderen
Vergelijken
0